Teatteri Tenho

Teatteri Tenho on syntynyt Päivi Himasen (o.s. Lahtinen) ja Reijo Himasen intohimosta teatterin tekemiseen. Molemmat ovat 1970 –luvulta lähtien tehneet teatteria sen eri muodoissaan useissa teatteriryhmissä. Vähitellen he alkoivat tehdä yhdessä omia esityksiä eri tilaisuuksiin. Innostus tarttui myös perheen lapsiin ja perhepiiriin. Toiminnan lisääntyessä myös ystäviä tuli mukaan tekemiseen. Vähitellen toiminta muodostui omaksi teatteriryhmäkseen. Oli aika miettiä nimeä.


Mika Waltari on todennut Suomen Kuvalehdessä v. 1938: ”Ja joka kerran imee itseensä teatterin ilmaa ja tuntee sen tenhon, hän on teatterin noitapiirin vanki. Minulle kävi niin viime talvena.


Koska myös Himaset olivat kokeneet vastaavan tunteen, muodostui teatteriryhmän nimeksi Teatteri Tenho. Yhdistysrekisteriin merkittiin viralliseksi nimeksi Teatteriyhdistys Tenho ry. Toiminnassa käytetään nimeä Teatteri Tenho. Yhdistyksen toimintaan on tullut mukaan runsaasti aktiivisia toimijoita ja talkoolaisia.


Alkuvaiheessa omaa teatteritilaa ei ollut joten näytelmien toteuttaminen eri paikoissa oli haastavaa. Sopivaa tilaa etsittiin monta vuotta. Syksyllä 2015 Teatteri Tenholle vuokrattiin ensimmäinen oma tila, jossa katsojapaikkoja oli 64. Vuoden päästä syksyllä 2016 teatteriyhdistys osti Jämsän ydinkeskustasta, Säterintie 1:stä liikehuoneiston, johon talkoilla rakennettiin toimiva teatteritila (näyttämö, katsomo, kahvio ja keittiö). Katsojapaikkoja Teatteri Tenholla on n. 80. Yleisö on ottanut Tenhon uuden näyttämön vastaan hyvin. Yleisöpalautteen mukaan tila on intiimi ja katsojaystävällinen huoneteatteri, jossa tehdään korkeatasoista teatteria. Oman tuotannon lisäksi Tenholla vierailee sekä ammattilais- ja harrastajaryhmien esityksiä.


Tenholla nähdään vuosittain 2 isompaa ensi-iltaa. Tämän lisäksi kesäisin Tenho on vahvasti mukana Jämsän kesäteatterin toiminnassa. Teatteri Tenholla nähdään isompien produktioiden lisäksi paljon muutakin harrastustoimintaa. Tenhon lavalle ovat päässeet muun muassa erilaiset lasten- ja nuorten ryhmät, kehitysvammaiset ja eläkeläiset. Tenho toimii näin ollen laaja-alaisesti kaikkien ikäluokkien ja ryhmien kanssa, joka on kerännyt paljon kiitosta.


Teatteri Tenho on lunastanut paikkansa Jämsäläisessä teatteritoiminnassa ja se toimii nykyään ammattijohtoisesti.