Rakas Lotta

Ensi-ilta 13.4.2016. Näytelmä oli ensimmäinen ensi-ilta Tenhon uudella näyttämöllä.

Rakas lotta-näytelmä kertoo lottien työstä keskittyen kolmen lotan kohtaloihin (kuvassa) kenttäsairaalassa 1942. Sota on läsnä, mutta tärkeintä on usko elämään ja sen mahdollisuuksiin kaikesta huolimatta. Ankaran työn keskellä kukkii huumori ja rakkaus kulkee käsi kädessä kuoleman kanssa.

Toisen maailmansodan jälkiselvittelyjen vuoksi lotta-aihe oli ollut tabu vuodesta 1944 alkaen.

Näytelmää on esitetty usean vuoden ajan Kanadassa Toronto Finnish Theatre-ryhmän voimin englanniksi. Suomalaiset teatterit ovat vieneet sen vierailuille USA:aan, Kanadaan, Viroon ja Liettuaan.

Teatteri Tenholla esitetty rakas lotta oli niin yleisö- kuin arvostelumenestys. Katsomo täyttyi toinen kerta toisensa perään tupaten täyteen, henkilökunnan kantaessa lisäpenkkejä, jotta kaikki halukkaat mahtuivat sisälle. Yleisö ei voinut olla herkistymättä. Tekijäryhmä jopa itsekin hämmästeli yleisön vastaanottoa, joka poikkeuksetta oli esityksen jälkeen raikuvat aploodit, joiden jälkeen yleisö jäi mykistyneenä näkemästään istumaan paikoilleen. Yhdelläkään katsojista ei ollut kiire tämän mykistävän ja koskettavan näytelmän jälkeen.

Päivi Himanen voitti ansaitusti roolisuorituksestaan karjalaisena Irina-lottana Jämsän seudun teattereiden yhteistyöjuhlassa parhaan naisroolisuorituksen palkinnon. Himasen hahmon todettiin olevan uskottava, herkkä ja repseän karjalaisluonteen takaa paljastui todellinen herkkyys, jonka Himanen toi näyttämölle ammattilaisen elkein.

Rooleissa: Päivi Himanen, Emilia Laaksonen, Iina Raatikainen, Arja Turunen, Veera Lehtinen, Tani Lindroos, Reko Himanen, Reijo Ahola, Reijo Himanen ja Miika Väisänen.